Vem äger hunden?

Hej! Jag sålde en hund till en riktigt oseriös tjej som nu en vecka senare ska omplacera henne igen. Jag hade lagt till en sida i kontraktet där jag skrev att jag skulle få medverka vid omplacering vilket hon nu nekar mig. Hon nekar mig även att köpa tillbaka hunden bara för att vara elak antar jag. Och till saken hör också att hon inte betalat hela hunden än på grund av överenskommelse. Vem äger hunden? Hon kan väl inte bara ta henne utan att ha betalat när vi båda har påskrivna kontrakt? Hjälp!

Hundjuristens svar:
Hej, hunden byter ägare i och med leverans. Detta eftersom man inte får ha ett levande djur som säkerhet för betalning. Således har du ingen som helst rätt till hunden. Tillägget i kontraktet att du ska få medverka vid omplacering skulle – i en domstolsprövning – sannolikt ogiltigförklaras. Detta eftersom tillägget anses vara en inskränkning i äganderätten. Så om du vill driva en process mot nuvarande ägare skulle du troligen förlora. Att du inte har fått betalt är en sak för sig. Du kan vända dig till kronofogden för att försöka driva in pengarna.

Med vänlig hälsning

Jane Stenius
Hundjuristen
www.hundjuristen.se

Bookmark the permalink.

Comments are closed.