Ägarbyte av hund

Spread the love

Hej,
vi tog över en lite äldre tik i våras av min sambos vän. Det löd ”tar den annars avliva jag den” – Vi provade på 1 månad och blev kära direkt och bestämde oss ganska så direkt att vi behåller henne.
Efter det börjar en lång process med att han skulle skicka papper för ägarbyte, han hittade inga papper, han hade ingen försäkring på henne, det kom inga papper. Det va olika historier varje dag och jag anade något va skumt. Vi kollade upp chippet hos en veterinär där hon stod i ett helt annat namn.
vi beslöt efter 2 månader att göra bytet själva på jordbruksverket med hans person nr. Utan hans vetskap.
Vi har däremot vittnen på att vi får hunden, han vill inte ha den ändå osv.
Nu börjar han bråka igen och fråga hur det va möjligt med bara chip nr att göra ett ägarbyte. Att något måste vara fel.
Nu är frågan; kan han tekniskt sätt anmäla detta? Jag har ändå använt hans person nummer, även om han muntligt sagt vi får hunden och att hon verka ha det så mycket bättre nu. Medan nästa dag ångrar han sig och säger det finns avtal mellan han och uppfödaren. (finns inga papper som vi någonsin sett dock)

Hej,
det är intressant när du skriver att överlåtaren skulle skicka papper för ägarbyte och att han inte hittade dem. För ägarbyte av hund, som är en ren överlåtelse eller ett köp, krävs inga speciella ägarbytespapper. Ni har ett avtal att hunden ska övergå i din ägo. Önskvärt är såklart att detta sker skriftligt, via ett överlåtelseavtal. Ett sådant kan man skriva själv, eller helst ta hjälp av en jurist att formulera. Men något speciellt papper finns inte.
Jag kan anta att du menar pappret för att byta ägare i jordbruksverkets register. Detta kan man lika gärna göra via nätet på jordbruksverkets hemsida. Det gör man med fördel direkt vid leverans. Eftersom detta register inte är ett juridiskt bevis på ägande av hunden så går detta bra att göra utan underskrift eller medgivande från tidigare ägare. Registret är till för att myndigheter såsom polis och länsstyrelse ska kunna hitta den person där hunden hör hemma om den exempelvis skulle ställa till med något. Att ni har ändrat i detta system är således helt ok och det finns ingenting att polisanmäla.

Med vänlig hälsning
Jane Stenius

Hundjuristen
www.hundjuristen.se
070-818 17 22

Bookmark the permalink.

Comments are closed.