Omkostnader av veterinärvård trots ägarbyte av hund

Spread the love

Hej mitt namn är Leif Nilsen. Det är så att jag och min fru har för en månad sedan sålt vår hund till en annan privatperson som efter en månad fortfarande inte vill skriva på papper för ägarbyte och vill att vi ska betala kostnaden för behandling av tandsten. Vi hade innan försäljningen haft hunden till veterinären som sa att den
mådde bra och hade inga problem. Dem nya ägaren hävdar att hunden kanske skulle behöva avlivas för att den hade så mycket tandsten men vi menar att det är inte vanvård och att det inte är så allvarligt.
Vi vill inte betala tillbaks pengar för behandling av tandsten eftersom tog en månad innan det hittades och det är inget allvarligt, men
hunden och den nya ägaren vill gå till domstol med det.

Hundjuristens svar:
Hej,
har ni kommit överens om och genomfört en försäljning så finns det ju i grunden ett avtal. Jag antar att avtalet i för den här försäljningen inte har nedtecknats på papper. Även muntliga avtal gäller – lika mycket som skriftliga. Med anledning av detta är ju hunden inte er längre och därmed heller inte ert ansvar. När du skriver ”papper för ägarbyte” antar jag att det gäller registreringen i jordbruksverkets register. Detta register är inte ett bevis för ägande och är därför inte nödvändigt för själva ägarbytet.

Eftersom det gäller ett köp mellan privatpersoner så är köplagen tillämpbar här. Jag får anta att ni har meddelat vad ni känner till om hunden inför försäljning. Önskvärt vid försäljning av hund är att en veterinärbesiktning görs, men jag gissar att en sådan inte är genomförd. Om hunden har så mycket tandsten borde den ha haft det vid köpet, men detta skulle köparen i så fall ha sett eller åtminstone borde ha sett det. Köparen hade dessutom kunnat begära att en veterinärbesiktning skulle göras inför köpet. Enligt köplagen är säljare ansvarig för fel som denne kände till eller borde ha känt till vid försäljningen.

Om köparen vill stämma er inför domstol så står det ju denne fritt att göra så. Som du ser baseras mitt svar på antaganden och gissningar, då jag inte har hela bilden. Därför är det svårt för mig att göra en bedömning om hur en eventuell rättegång skulle sluta.

 

Med vänlig hälsning
Jane Stenius
Hundjuristen
www.hundjuristen.se
070-818 17 22

Bookmark the permalink.

Comments are closed.