Hur ser samäganderättslagen ut?

Spread the love

Hej! Jag träffade en tjej 2013 och vi bestämde oss ganska snabbt för att vi ville ha en hund i våra liv eftersom båda var uppväxt med hund och det kändes rätt. Vi köpte en hund av en bekant till henne för hon hade fått en lite oplanerad kull. Jag betalade men min tjej skrev under köpavtalet. Eftersom min tjej inte hade egen bostad eller jobb så registrerade vi hunden som min på Jorbruksverkets hemsida. Hunden har sedan alltid bott och varit skriven hos mig. Jag har stått och betalat alla försäkringar och vetrinärbesök undrer dessa 3 år. Jag står även som ägare på vårat avtal på hunddagis osv, jag står även på hundens vaccinationskort osv. Nu är det så att tjejen min bedrog mig och jag gjorde slut med henne. Och nu hävdar hon att det är hennes hund och att köpavtalet är det enda som räknas. Men hur är det med den saken egenligen? Är det min eller hennes hund? Kan tillägga att jag erbjöd delad vårdnad för jag vet hur mycket hunden betyder för båda, men hon vägrar låta mig träffa min älskling. Det känns som hon använder våran hund för att straffa mig.. Finns det nått jag kan göra?

Hundjuristens svar:
Hej, jag skulle säga att hunden troligen skulle bedömas vara gemensamt ägd av er båda. Det är inte endast köpeavtalet som gäller. Av samäganderättslagen framgår att den som har betalat för inköpet antas äga hunden. Vidare tar man med i beräkningen vem som har betalat de löpande kostnaderna samt skött omvårdnaden. Du är välkommen att höra av dig till mig för vidare konsultation i ditt ärende.
MVH Jane Stenius, Hundjuristen

Bookmark the permalink.

Comments are closed.