Ägartvist gällande hund

Spread the love

Hej!

Jag omhändertog en liten blandrashane när husse fick en stroke för drygt 1 år sedan. Eftersom inte husse återhämtade sig fick husse en god man. Ett dokument upprättades som innehåller uppgifter om husse och mig som vårdnadshavare och ett överkommet månadsbelopp.

Problemet är att det finns en halvbror till husse som nu vill ha vårdnaden om hunden. Halvbrodern är en känd våldsam med missbruksproblematik.

Jag har haft kontakt med polisen som upplyst mig om att det är bara husse som kan komma och hämta hunden och husse är en grönsak så jag kan luta mig tillbaka och känna mig lugn.

Häromdagen fick jag ett mejl från god man där han säger upp kontraktet fr o m den 16 september. Min fråga till dig är. Vad innebär det juridiskt för mig och hunden. Som du förstår tänker jag inte lämna ut hunden till en våldsbenägen person. Hunden är gammal och har haft många olyckliga placeringar så han ska stanna där han är.

Jag vore ytterst tacksam för att få dina synpunkter på min situation!

Med vänlig hälsning

 

 

Hundjuristens svar

Hej ,

En person får en god man utsedd då personen, som i ditt fall, inte kan bevaka sin rätt eller förvalta sin egendom. Det är svårt att veta vad som framkommer av det dokument du nämner, men jag tolkar det du skriver som någon form av avtal som anger att du tar hand om hunden så länge husse inte själv är kapabel till detta. Det kontrakt du skriver om, som den gode mannen säger upp, vilket kontrakt är detta? Är det detsamma som det dokument du beskriver? I så fall torde det stå något om uppsägning i kontraktet, vilket är det som gäller.
Om kontraktet avser den gode mannens uppdrag som god man torde detta inte påverka det tidigare avtal som finns gällande hunden. Vad jag förstår är husse fortfarande inte kapabel till att ta hand om sig själv, varför jag kan tolka det som att en ny god man eller förvaltare kommer att utses. Likväl torde detta inte påverka det dokument eller avtal som finns gällande hunden.
Jag kan inte se att rådande situation ger halvbrodern rätt att ta hand om hunden. Enda möjligheten för halvbrodern att ta över hunden torde vara om husse själv beslutar att placera hunden hos sin halvbror, eller möjligen om husse avlider och hunden faller inom ramen för ett eventuellt arv till halvbrodern.
Utan att veta alla förutsättningar blir mitt svar att du åtminstone inte behöver lämna hunden till husses halvbror. I övrigt måste du utgå från de dokument och avtal som finns gällande hundens tillfälliga placering hos dig, så länge husse inte själv har möjlighet att besluta om annat.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.