Råd om valp

Spread the love

Har tagit över en valp på 9 mån som ägaren inte orkade med. När hon var här och lämnade valpen så ville jag ha en prövotid på en vecka för att se att de fungerade med mina hundar, som ägaren tyckte var bra. Efter en vecka kom vi överens att jag skulle behålla valpen, senare på kvällen ringde hon och berättade att hon ångrat sig. Var i kontakt med den som förmedlat valpen till ägaren och talade om att hon ville ha tillbaka valpen. Fick beskedet att jag absolut inte fick lämna tillbaka valpen eftersom ägaren har försökt bli av med den sen hon fick den. Nu har jag kronofogde över mig och vet inte hur jag ska gå tillväga för jag vill bara valpens bästa.

Med vänlig hälsning 

Hundjuristens svar:

Hej ,
det är ert avtal som gäller. Har ni ett muntligt avtal att du ska behålla hunden torde det vara gällande. Det är dock svårt att påvisa att ett avtal har kommit till stånd om du t.ex. skulle bli stämd inför domstol, om nu inget skriftligt avtal finns.
Gällande Kronofogden, vilket jag får anta att du menar att ägaren har kontaktat Kronofogden med att få hjälp att få tillbaka hunden (handräckning), kan du i så fall bestrida att handräckning ska ske med hänvisning till ert muntliga avtal – om nu sådant finns.
Vad personen som förmedlat kontakten säger ska inte styra situationen. Endast ett avtal kan göra detta. Så om ni inte har ett avtal är det ju inte din hund att behålla. I svensk lagstiftning tas inte hänsyn till valpens bästa i ett sådant här förhållande.

Med vänlig hälsning Jane Stenius, Hundjuristen

Bookmark the permalink.

Comments are closed.